Tanden Bleken

 In Zorg

Veel producten die momenteel op de markt zijn, beloven wittere, helderdere tanden. De American Dental Association (ADA) zegt dat als je een geschikte kandidaat bent voor een bleekprocedure, je tandarts een procedure kan voorstellen die in de tandartspraktijk kan worden uitgevoerd. Andere opties zijn producten voor thuisgebruik, die je tandarts je kan geven of die je zonder recept kunt kopen. Maar tandheelkundige professionals en de ADA waarschuwen voor het onjuiste gebruik van dergelijke producten zonder recept. Deze kunnen soms te abrasief zijn en bij langdurig gebruik schade aan de tanden veroorzaken. Bezoek jouw tandarts in Bilthoven voor een behandeling.

Wat is tanden bleken?
De ADA beschrijft “bleken” als elk proces dat tanden witter laat lijken, gebruikmakend van een van twee methoden. Een product kan de tand bleken, waardoor de natuurlijke tandkleur verandert. Een bleekmiddel bevat peroxide dat helpt om diepe en oppervlakkige vlekken te verwijderen. Echter, een niet-blekend whitening product bevat stoffen die alleen oppervlakkige vlekken helpen verwijderen.

Wie heeft baat bij tanden bleken?
Meest voordelig

Verdonkering van tanden met de leeftijd

Leeftijdsvlekken

Gele of oranje vlekken op tanden veroorzaakt door koffie, thee, bessen en ander voedsel, of roken

Tanden met gezond tandglazuur

Matig voordelig

Grijze of bruine vlekken veroorzaakt door overmatige inname van gefluorideerd water (fluorose)

Donkere vlekken veroorzaakt door roken en bruine of grijze vlekken door het gebruik van bepaalde medicijnen

Niet aanbevolen

Overgevoelige tanden

Personen met een tandvlees- of mondaandoening (parodontale ziekte of mondkanker)

Personen met versleten tandglazuur

Personen met tandbederf (tot het bederf is behandeld)

Verschillende methoden voor tanden bleken

De tandarts kan een bleeksysteem in de praktijk voorschrijven terwijl je in de tandartsstoel zit, of een door de tandarts begeleid thuisbleeksysteem, dat economischer is en in veel gevallen dezelfde resultaten oplevert.

Een optie voor thuis bleken omvat het gebruik van een op maat gemaakte lepel die comfortabel gedragen kan worden terwijl je wakker bent of slaapt. De lepel is zo dun dat je zelfs kunt praten en werken terwijl je hem draagt. Sommige bleeksystemen raden aan om je tanden 2 tot 4 uur per dag te bleken. Deze behandelingen duren meestal 3 tot 6 weken en werken het beste bij mensen met gevoelige tanden. Andere systemen raden aan om je tanden ’s nachts te bleken, terwijl je slaapt, wat slechts 10 tot 14 dagen kan duren. Je tandarts kan het beste systeem voor jouw behoeften aanbevelen en je instructies geven over het juiste gebruik.

Recentelijk zijn er meer producten zonder recept beschikbaar die eenvoudige whitening-oplossingen bieden. Deze kunnen echter niet de dramatische verbetering bieden die een professionele behandelingsoptie biedt.

Bijwerkingen en gezondheidsrisico’s
De American Dental Association heeft haar goedkeuringszegel verleend aan enkele tandenbleekproducten. Praat met je tandarts over welke producten het meest effectief en veilig zijn om te gebruiken.

Tandvleesirritatie en verhoogde tandgevoeligheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen van tanden bleken met peroxideoplossingen. Ga naar jouw tandarts in Bilthoven voor een consult.

Bron: https://tandartsheeren.nl/

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Zoeken