Wat doet een holistisch therapeut?

 In Geen categorie

Als je op zoek bent naar een therapeut die naar jou als geheel kijkt en niet alleen naar de symptomen van je klachten, dan is een holistisch therapeut wellicht de juiste keuze voor jou. Een holistisch therapeut benadert gezondheid en welzijn op een holistische manier, waarbij er aandacht is voor alle aspecten van jou als persoon. Wil je eerst meer weten over wat je kunt doen als holistisch therapeut of hoe je er een wordt? Kijk dan op de website van Nieuwetijds Opleidingen.

Wat is holisme?
Holistisch is afgeleid van het Griekse woord “holos”, wat “geheel” betekent. Een holistische benadering houdt in dat alles met elkaar verbonden is en niet los van elkaar kan worden gezien. Het gaat erom dat alle aspecten van jou als persoon, zoals fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel, in balans zijn en samenwerken. Een holistisch therapeut neemt al deze aspecten in overweging bij het behandelen van klachten.

De rol van een holistisch therapeut
Een holistisch therapeut heeft als doel om jou te helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid en welzijn op alle niveaus. Ze kijken verder dan alleen de symptomen van je klachten en proberen de onderliggende oorzaak te achterhalen. Dit doen ze door een uitgebreide anamnese af te nemen en te luisteren naar jouw verhaal. Een holistisch therapeut zal ook gebruik maken van verschillende behandelmethoden en technieken om jou te ondersteunen bij het herstellen van de balans in je leven.

Behandeling op verschillende niveaus
Een holistisch therapeut kijkt naar jou als persoon op verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Hierbij worden de volgende aspecten in overweging genomen:

Fysiek niveau
Op het fysieke niveau richt een holistisch therapeut zich op het behandelen van lichamelijke klachten en het bevorderen van een optimale gezondheid. Dit kan onder andere bestaan uit het geven van voedingsadvies, het aanleren van ontspanningstechnieken en het stimuleren van lichaamsbeweging.

Mentaal niveau
Op het mentale niveau helpt een holistisch therapeut je bij het verkennen en veranderen van beperkende overtuigingen en denkpatronen die invloed hebben op je welzijn. Dit kan gedaan worden door middel van gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie of andere technieken die gericht zijn op het herprogrammeren van je gedachten.

Emotioneel niveau
Op het emotionele niveau wordt er aandacht besteed aan het verkennen en verwerken van emotionele blokkades en trauma’s die invloed hebben op je emotionele welzijn. Een holistisch therapeut kan je helpen om emoties te uiten, los te laten en te helen, zodat je weer in balans kunt komen.

Energetisch niveau
Op het energetische niveau wordt er gekeken naar de energiebalans in je lichaam. Een holistisch therapeut kan werken met technieken zoals Reiki, acupunctuur of chakra healing om blokkades in je energiebanen op te heffen en de energiestroom te herstellen.

Spiritueel niveau
Op het spirituele niveau gaat het om het verbinden met je diepere zelf en het vinden van betekenis en purpose in je leven. Een holistisch therapeut kan je begeleiden bij het verkennen van je spirituele pad en het ontdekken van je levensdoel.

Behandelmethoden van een holistisch therapeut
Een holistisch therapeut maakt gebruik van verschillende behandelmethoden en technieken om je te ondersteunen bij het herstellen van de balans in je leven. Enkele veelgebruikte behandelmethoden zijn:
• Gesprekstherapie: Het voeren van gesprekken om inzicht te krijgen in je klachten en om beperkende overtuigingen en denkpatronen te veranderen.
• Lichaamsgerichte therapie: Therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamsgerichte technieken, zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en lichaamsbeweging.
• Energetische therapie: Therapie waarbij gewerkt wordt met de energiebanen in het lichaam, zoals Reiki, acupunctuur of chakra healing.
• Creatieve therapie: Therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van creatieve expressie, zoals tekenen, schilderen of schrijven, om emoties te uiten en te verwerken.
• Meditatie en mindfulness: Technieken die gericht zijn op het trainen van je aandacht en het verminderen van stress en angst.
Lijkt dit je wat om in de praktijk toe te passen? Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor een opleiding holistisch therapeut.
Het vinden van een holistisch therapeut
Als je op zoek bent naar een holistisch therapeut, is het belangrijk om iemand te vinden die bij jou past en waar je een klik mee hebt. Je kunt beginnen met het zoeken naar therapeuten in jouw omgeving en de websites van verschillende therapeuten bekijken om meer informatie te krijgen over hun werkwijze en specialisaties. Het is ook aan te raden om referenties te raadplegen en eventueel een kennismakingsgesprek in te plannen om te zien of het klikt tussen jou en de therapeut.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Zoeken