Shallow Focus Photo of Spoon

Gezonde voeding

Gezonde voeding resulteert in een gezond lichaam. Om de 7 jaar worden alle oude cellen in het lichaam vervangen door nieuwe cellen. Deze cellen zijn opgebouwd uit de voeding die is opgenomen binnen die 7 jaar.

Er zijn verschillende richtingslijnen waardoor kunt letten op eten van gezonde voeding:

  • Mediterrane voedselpiramide
  • de Schijf van Vijf

In deze richtingslijnen zitten een aantal overeenkomsten maar ook een aantal verschillen. Dat maakt het soms niet erg makkelijk.

Mediterrane voedselpiramide

Deze voedselpiramide is gebasseerd op de traditionele voeding van landen rondom de Mediterrane zee. Uit onderzoek blijkt dat je door deze methode een hogere levingsverwachting hebt, een verlaagd risico hebt op hart en vaatziekten en verminderde kans op chronische ziekten.

De voedselpiramide is gefocust op plantaardige voeding en bestaat vooral uit groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, bonen, en olijfolie. Deze methode raadt aan om te minderen met het consumeren van roodvlees zoals rundvlees, lamsvlees en varkten. Hierdoor verminder je het vet- en zoutinname in je eetpatroon.

De Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is vergelijkbaar met de Mediterrane voedselpiramide. De Schijf van Vijf is gefocust op plantaardige voeding en vlees en bestaat vooral uit groente, fruit, brood, pasta, peulvruchten, aardappelen, zuivel, vlees, vleesvervangers, ei, vis, vetten en olie.

Aanbevelingen van de Schijf van Vijf

  • Eet gevarieerd.
  • Eet niet teveel en beweeg.
  • Gebruik minder verzadigd vet.
  • Eet veel groente, fruit en brood.
  • Ga veilig met voedsel om.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Zoeken