Bewegen en kinderen is over het algemeen geen gelukkige combinatie

 In Geen categorie

Kinderen hebben tegenwoordig steeds meer problemen met bewegen. Ze zitten veel liever lekker thuis op de bank achter de Playstation of te Netflixen. Dat komt de beweeglijkheid en daarmee ook de gezondheid van het kind niet ten goede. En dat moet veranderen. Want een fysieke achterstand kan de ontwikkeling van een kind enorm in de weg staan. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Wat zijn de gevaren voor kinderen?
Je kunt je kritisch afvragen of we met z’n allen niet een beetje overdrijven als het gaat om de gezondheid van kinderen. We worden allemaal steeds ouder en lijken steeds langer gezond en vitaal door het leven te gaan. Dus wat is het probleem, zou je zeggen. Nou de gevolgen kunnen kinderen de rest van hun leven meedragen. Zo is het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker aanzienlijk groter op latere leeftijd bij kinderen die niet genoeg bewegen.

Fysieke en mentale problemen
Bij onze fysiotherapie in Almelo wordt er veel informatie verschaft over dit probleem. Kans op overgewicht bij kinderen die weinig buitenspelen is natuurlijk groot. Fysiek, en dan met name motorisch, wordt de ontwikkeling van het kind beperkt. Meestal ontstaat er overgewicht bij de kinderen en zul je merken dat het kind bijvoorbeeld met gymlessen niet mee kan komen. Behalve fysieke gevolgen zijn er ook psychosociale gevolgen voor een kind dat te weinig beweegt. Kinderen met overgewicht worden helaas vaak gepest door andere kinderen. Meestal raken deze kinderen geïsoleerd. Behalve dat, zijn deze kinderen ook zelf niet tevreden met zichzelf. Ze hebben een negatief zelfbeeld en zitten vaak niet lekker in hun vel.

Wat kunnen ouders doen?
Ouders zijn een voorbeeld voor hun kinderen. Onderschat dan ook niet jouw voorbeeldfunctie. Als jij de hele dag thuis zit, dan is het voor een kind aannemelijk om dat ook te doen. Als ouders van jongs af aan een kind stimuleren om bijvoorbeeld buiten te spelen dan zal het kind het vanzelfsprekend vinden de keuze zelf te maken om buiten te spelen. Als kinderen ouder worden, wordt het natuurlijk lastiger om ze daarin te sturen. Het is wel zaak om dan grenzen aan te geven, bijvoorbeeld een uurtje achter de Playstation per dag is genoeg. Verzin de rest van de dag eens iets anders om te doen.

Hulp van deskundige
Als je kinderen wilt stimuleren om te bewegen en je kunt daarbij wel wat hulp gebruiken. Dan zou je naar de kinderfysiotherapeut kunnen gaan. Ik heb zelf mijn kind bij een fysiotherapie in Glanerbrug late proeven aan beweging. Dat gebeurt dan in groepsvorm. En ik heb hem in tijden niet zoveel plezier zien maken.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Zoeken