Mentale gezondheid

 In Gezondheid

Mentale gezondheid

Mentale gezondheid betekent met andere woorden geestelijke gezondheid. Je moet je lekker in je vel zitten, jezelf gelukkig voelen met jezelf en alles om je heen en kunnen genieten van alles om je heen. Als je mentaal gezond bent kan je verschillende situaties ook beter aan dan als je dat niet bent. Het is vervelend voor jezelf als je mentaal niet gezond bent, dit geeft ook een uiteindelijk effect op je fysieke gezondheid omdat je uiteindelijk minder goed voor jezelf gaat zorgen.

Veel mensen besteden tijd en aandacht aan hun fysieke gezondheid. Vaak wordt mentale gezondheid dan ook vergeten terwijl het net zo belangrijk is. Zowel fysieke gezondheid als mentale gezondheid moet in balans zijn. Hierdoor kan je het beste uit jezelf halen en genieten van alle dingen die je meemaakt met familie, vrienden en collega’s.

Balans tussen fysieke en mentale gezondheid

Als je je fysiek minder goed voelt, zal je je mentaal ook minder goed voelen en dat is andersom ook zo. Dit moet in balans zijn om echt goed in je vel te zitten. Mentale gezondheid is je goed voelen zowel mentaal als fysiek in goede en in slechte tijden. Hiervoor moet je goed met jezelf omgaan.

Een aantal tips om aan jouw mentale gezondheid te werken

Matig met alcohol: Alcohol is slecht voor ieder mens, dat is algemeen bekend. Dit geeft negatieve invloed op verschillende delen van onze hersenen. Soms drinken kan geen kwaad, maar bij regelmaat is het verstandig om te minderen met drinken voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Maak eens een wandeling en/of zoek een sport die bij je past: Dit stimuleert een bepaalde deel van de hersenen en zorgt voor meer rust op mentaal gebied.

Doe leuke dingen individueel en/of met familie of vrienden: Natuurlijk van zelfsprekend, maar veel mensen vergeten zichzelf daar de tijd voor te geven. Het kunnen de meeste simpele dingen zijn zoals een boek lezen, ga naar het strand of ga naar de bioscoop. Doe iets waar je juist energie van krijgt in plaats van iets wat energie van je vraagt en zorg ervoor dat je die dag niks aan verplichtingen heb staan.

Probeer iedere week iets nieuws te gaan doen: Door regelmatig nieuwe dingen te gaan doen, komen er nieuwe prikkels in je hersenen waardoor nieuwe informatie makkelijker verwerkt kan worden en ook nog eens beter gaan functioneren.

Positieve gedachten: Alles waar we over nadenken heeft invloed op hoe wij ons voelen. Door met positieve gedachten te gaan slapen, zal je ook sneller positief wakker worden. Hou eens bij hoeveel positieve dingen je mee maakt in een week en blik er aan het einde van de maand eens op terug. Positiever dan je dacht?

Gerelateerde posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Zoeken